Державне підприємство
"Тернопільський експертно‑технічний
центр Держпраці"

Новини

04.07.2016Небезпечна недуга

На Тернопільщині поширюється сальмонельоз, Серед хворих є навіть діти. Загрожує сальмонельоз роботі шлунково-кишкового тракту людини.

Рівень захворюваності на сальмонельоз різко збільшився цього року. Минулого року в області було лише кілька хворих.

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке поширюється мікробами – сальмонелами. Ці мікроби розмножуються у продуктах, переважно м’ясних, молочних, кондитерських виробах та харчових продуктах, до складу яких яйця входять як сировина.

Зараження відбувається при високій температурі повітря - 20-35 градусів. При зараженні сальмонелами змінюється колір, запах, смак продукту. Сальмонели можуть жити в питній воді. Загалом вони дуже стійкі, можуть жити в продуктах у холодильнику. Щоб вберегтися від зараження сальмонельозом насамперед необхідно дотримуватися гігієнічних правил, не вживати несвіжу їжу та не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Сальмонельоз може поширюватись навіть через вживання фруктів. Відтак жителям краю необхідно ретельно промивати фрукти, а від продукції сумнівного походження краще відмовитися.

,Богдан Марків,
старший інспектор відділу 
з питань гігієни праці
Управління Держпраці
у Тернопільській області.