Новини
15.03.2017Джерела небезпеки в закладах громадського харчування – газові прилади і газові балони
Першого грудня 2016 року у Харкові пролунав вибух в одному з кафе. Чотирьох людей з опіками госпіталізували, ще троє отримали медичну допомогу на місці.
Інцидент стався напередодні ввечері, близько 21:00. Внаслідок вибуху у приміщенні кафе зайнялася пожежа.
У цьому закладі громадського харчування стояв несправний газовий балон. Ймовірно, він і був причиною займання. Серед постраждалих - четверо студентів-іноземців з Ізраїлю, Лівану і Туркменістану. Вони зазнали опіків першого-другого ступенів.
Не виключена версія про те, що був витік газу. Коли був витік газу, він скупчився у невеликому просторі. Достатньо було іскри та скупченого газу, аби відбувся спалах, чи спалах цього ж газу, який витікав з самого балону.
На жаль, це не поодинокий випадок.
Основні причини нещасних випадків - порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:
- самовільна газифікація закладів громадського харчування;
- самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;
- неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;
- не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та інші.
Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:
- розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;
- з боку фасадів будинків, у проїздах для транспорту;
- здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання;
- здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;
- вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;
- відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;
- користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів, відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;
- користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;
- залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;
- допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглеводневих газів;
- використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими плитами для опалення приміщень;
- користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;
- застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;
- зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;
- розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55) л, або двох балонів місткістю 27 л. кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;
- встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;
- розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;
- вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;
- замінювати балони в присутності осіб, не зв’язаних з виконанням зазначеної роботи.
Ще декілька особливостей розташування: індивідуальні газобалонні установки допускається встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м. від дверей та вікон першого поверху і 3 м. від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям.
Звертаємо увагу! Категорично забороняється самовільне улаштування, заміна та переміщення газових приладів! Користуючись проточними водонагрівачами чи опалювальними газовими приладами виконуйте основні вимоги безпеки : перевірте наявність тяги, забезпечте надійну вентиляцію приміщення, для чого відкрийте кватирки вікон, не закривайте решітки вентиляційних каналів, забезпечте постійне провітрювання приміщення. При встановлені в приміщені кухні газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід забороняється облаштовувати над газовими плитами витяжну вентиляцію з штучним спонуканням.
Першого грудня 2016 року у Харкові пролунав вибух в одному з кафе. Чотирьох людей з опіками госпіталізували, ще троє отримали медичну допомогу на місці.
Інцидент стався напередодні ввечері, близько 21:00. Внаслідок вибуху у приміщенні кафе зайнялася пожежа.
У цьому закладі громадського харчування стояв несправний газовий балон. Ймовірно, він і був причиною займання. Серед постраждалих - четверо студентів-іноземців з Ізраїлю, Лівану і Туркменістану. Вони зазнали опіків першого-другого ступенів.
Не виключена версія про те, що був витік газу. Коли був витік газу, він скупчився у невеликому просторі. Достатньо було іскри та скупченого газу, аби відбувся спалах, чи спалах цього ж газу, який витікав з самого балону.
На жаль, це не поодинокий випадок.
Основні причини нещасних випадків - порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:
- самовільна газифікація закладів громадського харчування;
- самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;
- неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;
- не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та інші.
Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:
- розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;
- з боку фасадів будинків, у проїздах для транспорту;
- здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання;
- здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;
- вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;
- відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;
- користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів, відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;
- користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;
- залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;
- допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглеводневих газів;
- використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими плитами для опалення приміщень;
- користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;
- застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;
- зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;
- розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55) л, або двох балонів місткістю 27 л. кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;
- встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;
- розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;
- вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;
- замінювати балони в присутності осіб, не зв’язаних з виконанням зазначеної роботи.
Ще декілька особливостей розташування: індивідуальні газобалонні установки допускається встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м. від дверей та вікон першого поверху і 3 м. від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям.
Звертаємо увагу! Категорично забороняється самовільне улаштування, заміна та переміщення газових приладів! Користуючись проточними водонагрівачами чи опалювальними газовими приладами виконуйте основні вимоги безпеки : перевірте наявність тяги, забезпечте надійну вентиляцію приміщення, для чого відкрийте кватирки вікон, не закривайте решітки вентиляційних каналів, забезпечте постійне провітрювання приміщення. При встановлені в приміщені кухні газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід забороняється облаштовувати над газовими плитами витяжну вентиляцію з штучним спонуканням.
Володимир Клименко.