Державне підприємство
"Тернопільський експертно‑технічний
центр Держпраці"

Новини

23.12.2016Як запобігти харчовим отруєнням не мікробного походження

Отруєння продуктами харчування може бути мікробного і не мікробного  походження.
Харчові отруєння мікробного походження виникають внаслідок вживання їжі, що містить живі мікроби або їх отрути. Це ботулізм, токсикоінфекції, викликані умовно-патогенними мікроорганізмами та ін.
Харчові отруєння не мікробного походження поділяються на отруєння:
- продуктами, отруйними за своєю природою – грибами, ядрами кісточкових плодів, окремими видами риб;
- продуктами, тимчасово отруйними, наприклад пророслою картоплею, та продуктами, у який завершився  термін реалізації;
- отруйними речовинами мінерального походження – цинком, свинцем, міддю, миш’яком.
Продукти, отруйні за своєю природою, діляться на продукти рослинного, тваринного та мінерального походження. До продуктів рослинного походження належать: отруйні гриби, отруйні дикорослі рослини.
Отруєння грибами має сезонний характер, тому частіше спостерігається при масовому їх збиранні і вживанні. Отруйними є строчки, бліда поганка, мухомори, не справжні опеньки і цілий ряд інших грибів. Отруєння грибами дуже небезпечне. Так, вживання блідої поганки викликає смертельні наслідки у переважній кількості випадків.
Велика кількість рослин дикої природи мають отруйні речовини. Відомо безліч випадків, коли люди вживали красиві і соковиті ягоди в лісі, а в результаті гинули практично моментально, не встигнувши звернутись за допомогою. Такі ягоди отруйні через вміст у них алкалоїдів, синильної і щавлевої кислот, глікозидів сапонінів тощо.
Домішки насіння отруйних бур’янів у зібраному врожаї можуть стати причиною отруєння людей і тварин. Навіть випечений хліб може виявитися небезпечним, якщо при збиранні врожаю, разом із зернами пшениці було зібрано зерна, наприклад, триходесми сивої, геліотропу, софори (гірчака) тощо.
До продуктів тваринного походження, отруйних за своєю природою, відносяться ікра риби маринки, молочко та ікра риби вусань, голкочеревних риб, деякі молюски та деякі інші види риб.
При приготуванні страв із цих риб важливо дотримуватись технології обробки, а саме: черево варто розпорювати акуратно, весь вміст обов’язково утилізувати аж до чорної плівки, яка покриває черевну порожнину, оскільки вона теж дуже отруйна.
Симптоматика отруєння рибою характерна місцевими паралічами: рота, носогубного трикутника та ін. Звертатися за допомогою необхідно  негайно, оскільки токсину варто дійти до дихального центру, який моментально блокується і настає смерть.
Продукти, отруйні при певних умовах, також поділяються на групи рослинного та тваринного походження. До рослинних продуктів належать гіркі ядра кісточкових плодів, проросла картопля. Ні для кого не секрет, що гіркі ядра кісточок абрикоса або персика дуже корисні, оскільки в них містяться мікроелементи, які просто необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Але мало хто знає, що вони умовно отруйні із-за вмісту в них глікозиду амігдаліну. Після вживання 60-80 грамів гіркого мигдалю або кісточок виникає важкий ступінь отруєння (синюшність шкірних покривів, судомний синдром, сильно виражена задишка, гостре відчуття нестачі повітря). Смерть може наступити внаслідок блокування дихального центру.
У пророслій або позеленілій внаслідок зберігання на відкритому повітрі картоплі накопичується токсин соланін, який викликає сильні харчові отруєння. Можуть спостерігатися нудота, пригнічення свідомості, блювання, різко виражена слабкість та інші симптоми гастроентериту. При вживанні великої кількості не виключені летальні випадки внаслідок зневоднення і серцевої недостатності.
Харчові отруєння можуть викликати продукти тваринного походження, отруйні при певних умовах.
Харчові отруєння при вживанні меду можуть виникнути, якщо пилок бджоли збирали з отруйних рослин.
Отруєння солями важких металів, а саме: свинцю, міді, цинку може спостерігатися при використанні посуду, обладнання, інвентарю не за призначенням або виготовлених із матеріалів, що не відповідають гігієнічним вимогам.
У харчові продукти сполуки металів можуть потрапляти з грунту при забрудненні його промисловими викидами, автотранспортом та ін.
Отруєння сполуками миш’яку та ртуті спостерігається внаслідок потрапляння їх  у харчові продукти при недбалому зберіганні миш’яковистих та ртутних препаратів або при вживанні овочів, плодів, оброблених отрутохімікатами, що містять ці сполуки.
Заходами профілактики отруєння є ретельне миття овочів, плодів і контроль за збереженням і застосуванням отрутохімікатів, лабораторний контроль за залишковим вмістом отрутохімікатів у продуктах харчування.
Харчові отруєння не мікробного походження іноді не можна передбачити. Для того, щоб захиститися від них, не потрібно вживати сумнівні продукти, купувати продукти харчування поза ринками та торгівельною мережею.
Необхідно вживати  продукти, які пройшли ветеринарно-санітарну експертизу.
При перших же симптомах отруєння слід  звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.
Найчастіше витрачений час на самолікування значно скорочує можливості  раціональної терапії.
    Богдан Марків,
    лікар з гігієни праці
    відділу з питань гігієни праці
    Управління Держпраці  у
    Тернопільській області.