Державне підприємство
"Тернопільський експертно‑технічний
центр Держпраці"

Новини

26.05.2016Що необхідно знати, споживаючи гриби

Грибний сезон цьогоріч розпочався дуже рано. За нинішній рік в Україні вже зареєстровано 19 випадків харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, усього постраждало 28 людей. В 2015 році на 21 адміністративній території України було зареєстровано 148 потерпілих, з них 17 осіб померли внаслідок отруєння грибами. Серед потерпілих 23 дитини, 4 з яких померли. Усі випадки були зареєстровані у побуті.

У 2016 році в області не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами. У 2015 році було зареєстровано 3 випадки з 3-ма потерпілими у Лановецькому та Збаразькому районах. Отруєння грибами відмічаються круглорічно. Спочатку люди, на жаль, отруюються грибами, які збирають в лісі, а потім можливе отруєння вже консервованими грибами. Проте, грибні отруєння не завжди виникають, якщо вживати грибні страви. Основними причинами є незнання населенням їстівних і отруйних грибів, неуважність при зборі грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів, а також придбання їх на стихійних ринках. Причинами отруєнь можуть бути й інші фактори, зокрема, місце збирання, вік грибів. Гриби мають властивість нагромаджувати не лише радіонукліди, але і солі важких металів, токсини, пестициди тощо. Тому яким би гарним не був гриб на узбіччі траси – зрізати його не можна! Не можна збирати гриби в радіусі 500 метрів від великих доріг, оскільки вони «багаті» свинцем і іншими важкими металами. Також і в радіусі 5 км від заводів і фабрик – в таких районах гриби, як правило, можуть містити навіть ртуть. Молоді гриби містять значно більше поживних речовин, ніж старі. Перезрілі гриби – це зіпсований білок. Про зіпсованість гриба говорить великий розмір, м’якість, відсутність еластичності. Такими грибами можна нашкодити організму. Білок грибів дуже важко піддається перетравленню, адже схожий з білком, який утворює панцир жуків, крабів, креветок – хітин. Їх відносять до продуктів, які важко перетравлюються, тому не рекомендується вживати гриби дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, вагітним та особам похилого віку. Отруєння грибами дуже часто мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в проміжку часу від 30-ти хвилин до 24-х годин, дуже рідко через 2-3 доби. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертельних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади. Також наголошуємо, що ніяких простих, швидких і надійних методів визначення їстівних і отруйних грибів не існує. Вважають, що головка цибулі, зварена нібито з отруйним грибом, повинна почорніти або почервоніти. Колір змінюється під дією ферменту тірозинази, а він міститься в їстівних і в отруйних грибах. Твердження, що срібло темніє у відварі з отруйними грибами теж невірне, адже така ж реакція проходить і з їстівними грибами, де срібло реагує на амінокислоти, які включають в себе білок грибів. Це стосується і того, що нібито черв’яки і личинки їдять лише їстівні гриби.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:

1. Краще вживати штучно вирощені печериці, гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купляти грибів, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, і якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, то краще його позбутися;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини в т.ч. солі важких металів;

- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;

- не збирайте гриби в поліетиленові пакети;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

- не вживайте сирих грибів;

- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;

- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;

- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше!) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;

- не давайте грибів дітям, вагітним, жінкам, що годують груддю та людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили розлади здоров’я у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) негайно звертайтесь за медичною допомогою!

Богдан Марків,
старший інспектор відділу 
з питань гігієни праці
Управління Держпраці
у Тернопільській області.